[Langtang] Jaki i lodowce wokół Kyanjin Gompa

Kyanjin Gompa to ostatnia stale zamieszkała osada w dolinie Langtang. Trzęsienie ziemi obeszło się z nią stosunkowo łaskawie, zniszczenia nie były wielkie. Teraz jest to główne miasto w regionie z najbogatszą ofertą noclegową, działającymi piekarniami, sklepikami i wytwórnią serów z mleka jaków. I to wszystko na wysokości ponad 3800 m n.p.m.

Jaki wszędzie

W okolicach Kyanjin Gompa i w samym miasteczku pasie się bardzo wiele jaków. Z wielkimi rogami i kędziorami do ziemi skubią ledwo podrosłą trawę groźnie od czasu do czasu pomrukując. Z bliska wydają się naprawdę niebezpieczne, szczególnie jak zechcą kawałek podbiec, bo wcale nie są tak ociężałe, na jakie wyglądają. Te wielkie włochate krowy to bogactwo tej doliny, gdzie niewiele jest przestrzeni pod uprawy, a roślinom i innym zwierzętom trudno by było przetrwać surowy klimat. W miasteczku znajduje się nawet założona w 1955 roku przez szwajcarskich specjalistów wytwórnia serów.

Lodowce i szczyty

Kyanjin to doskonały punkt wypadowy w głąb doliny, na okoliczne szczyty lub przełęcze. Szlaki wokół dobrze opisane są w przewodniku autorstwa Janusza Kurczaba „Himalaje Nepalu” – według informacji uzyskanej od wydawnictwa, obecnie do wydania sprzed trzęsienia ziemi dodawany jest kilkustronicowy suplement, który uaktualnia opis rejonów po trzęsieniu. Sytuacja zmienia się jednak bardzo szybko, infrastruktura nieustannie się odbudowuje, więc ciężko o bieżące informacje.

Poniżej trochę zdjęć z okolic Kyanjin Gompa

Lodowiec spływający z grzbietu Yubra
Lodowiec spływający ze stoków Langtang Lirung
Obrzeża Kyanjin Gompa
Jaki, w tle Langtang Lirung
Jaki w zagrodzie w Kyanjin Gompa
Pastwiska wokół Kyanjin Gompa
Widok w głąb doliny Langtang
Szczyty wokół Kyanjin Gompa
Widok na dolinę Langtang

Inne wpisy o Langtangu:

 

Loading map ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *