[Annapurna Circuit] cz. 2: Chyamche – Chame

Stopniowo w górę rzeki.

Szlak biegnie raz po jednej, raz po drugiej stronie doliny, która zwęża się  stopniowo w kierunku naturalnej kaskady. Woda spływa wartkim nurtem kotłując się w wąskim korycie, a ścieżka wspina stromo zakosami. Po przekroczeniu niewielkiego garbu i zejściu kawałek niżej, rozpościera się szerokie, kamieniste dno i spokojna rzeka rozlewająca się niemal jak jezioro. Kawałek dalej leży wioska Tal (co właśnie po nepalsku oznacza jezioro). Trudno uwierzyć, że kawałek wcześniej woda spada z takim impetem.

Dalej zbocza znowu przybliżają się do siebie, dolina nie jest jednak już aż tak wąska. Co jakiś czas na szlaku pojawiają się niewielkie wioski. Coraz częściej też spotkać można turystów.

Po drodze mijamy Chame – większą miejscowość, gdzie można zaopatrzyć się w niedrogie produkty spożywcze, medykamenty, ale także samosy czy inne „uliczne” jedzenie. Zaczynają się też pojawiać ośnieżone wierzchołki – to jedynie zapowiedź późniejszych widoków.

Zestawienie kosztów

Jeżeli nie podano inaczej, kwoty dla jednej osoby. Ceny w szczycie sezonu są wyższe. W czasie wyjazdu 100NPR = 1USD = 3,55PLN:

W drodze (Tal):

  • woda ozonowana: 40 NPR/litr

Nocleg w Danaque:

  • Nocleg: 0 NPR (gdy kolacja i śniadanie zamawiane na miejscu)
  • Wrzątek 0 NPR (wynegocjowane)
  • Dal bhat: 470 NPR
  • Masala tea: 120 NPR
  • Chapati: 220 NPR/2 szt.

Po drodze:

  • Samosa: 30 NPR (w Chame)
  • Małe jabłko: 25 NPR
  • Suszone jabłka: 100 NPR/woreczek

Nocleg w Chame:

  • Nocleg: 0 NPR (gdy kolacja i śniadanie zamawiane na miejscu)
  • Wrzątek: 0 NPR (wynegocjowane)
  • Potato veg. momo: 375 NPR
  • Dal bhat: 550 NPR
  • Garlic soup: 250 NPR
  • Veg. omelelette: 280 NPR/1 szt.
  • Tibetan bread: 300 NPR/1 szt.
Gompa przed Chame (2008)
W drodze do Chame (2017)
Po drodze co kawałek mija się podobne wodospady (2017)
Kolorowe napisy z modlitwami zdobią kamienną ścianę przy wyjściu z Chame (2008)
(2008)
Chame (2017)
Chame (2017)

 

Loading map ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *